Viziunea noastra despre client, piata, economie de piata...
   Inca de la infiintarea sa in anul 2005, firma noastra s-a axat in primul rand asupra clientului si nevoilor sale. In decursul a peste 10 ani de productie de paleti, noi am demonstrat ca se poate produce la un alt nivel si cu o alta mentalitate, intr-un domeniu al prelucrarii lemnului care in Romania de cele mai multe ori functioneaza atipic fata de principiile economiei de piata iar agentii economici ignora ceea ce vrea cu adevarat clientul modern, cu cerinte specifice unei economii moderne, unde este important sa livrezi in scurt timp dupa comanda, promt, calitativ, exact cum cere clientul si nu cum considera furnizorul.
   In decursul anilor am vazut ca fabricile de paleti cu acea mentalitate invechita au falimentat rand pe rand in timp ce firmele care s-au adaptat atat ca si mentalitate cat si tehnologie la cerintele economiei moderne de piata nu numai ca au supravietuit (chiar daca piata busteanului a fluctuat deseori deosebit de periculos) dar si-au marit si intarit activitatea devenind jucatoti importanti pe piata de paleti. Printre acesti furnizori de paleti se regaseste si firma noastra, MOUTARDI SRL, care prin viziunea sa asupra domeniului de prelucrare a lemnului, a pietei paletilor, a orientarii catre clienti si a nevoilor lor, prin modernizare tehnologica si adaptare la exigetele de calitate cerute de clienti, a reusit sa devina unul dintre cei mai importanti si apreciati furnizori de paleti din Romania. Acest lucru este confirmat si de faptul ca portofoliul nostru de clienti este alcatuit in cea mai mare parte din fabrici din industria auto unde cerintele de seriozitate si exigentele de calitate sunt extrem de ridicate.

Viziunea noastra asupra vanzarilor...
   Activitatea de vanzare paleti se axeaza in principal pe identificarea si valorificarea nisei de piata a paletilor atipici. Avand un personal calificat si cu experienta vasta in productia de paleti atipici, firma noastra a resusit sa se impuna pe aceasta nisa de piata prin paleti de o calitate superioara si cu un raport de calitate/pret imbatabil.
   Echipa noastra a lucrat continuu pentru a-si optimiza costurile de productie astfel ca sa poata oferi un pret cat mai bun clientilor sai si de asemenea a identificat de multe ori cerinte de paleti din partea clientilor neoptimizate ca si consum de lemn, caz in care, impreuna cu clientul, paletul a fost regandit pentru a se obtine un palet cu aceeasi utilitate dar cu un pret mai mic, iarasi, in vederea optimizarii costului clientului cu aprovizionarea de paleti.
   In ceea ce priveste preturile produselor noastre, acestea se situeaza la un nivel mediu fata de concurenta insa suntem un furnizor de paleti cu un raport calitate / pret foarte bun ceea ce face ca paletii nostri sa fie printre cei mai ieftini atat ca si cost pe o utilizare cat si ca si cost de productie efectiv pentru clienti intrucat un palet are un pret final bun daca este facut exact cum se cere la o calitate corespunzatoare asteptarilor clientului (in caz contrat poate genera pierderi in momentul folosirii si atunci devine mai scump), daca ajunge la timp (daca nu ajunge la timp poate genera pierderi ceea ce il face mai scump) si daca rezista in timp (daca paletul nu rezista la numarul de operatiuni prevazute intr-o perioada stabilita de timp, acesta cu siguranta va deveni mult mai scump fata de pretul sau initial intrucat va trebui sa fie sau inlocuit sau efectiv va deteriora marfa sau va crea disconfort clientului destinatar al marfii de pe palet).

Viziunea noastra asupra aprovizionarii...
   In activitatea firmei noastre, cea mai mare provocare a fost si ramane aprovizionarea cu bustean. Din pacate piata busteanului din Romania (fiind controlata de stat prin Romsilva), pana acum s-a dovedit a fi instabila mai ales ca si pret dar nu de putine ori si ca stocuri. Firma noastra a trebuit sa gaseasca diverse solutii ca sa mentina un ritm stabil de pret al busteanului si de asemenea suficient stoc. Firma noastra a inteles ca este foarte greu sa se mentina o colaborare seriosa, pe termen lung cu un client serios si exigent daca dupa fiecare crestere de pret al busteanului va cere o noua crestere de pret clientilor sau daca la fiecare criza de bustean va spune clientilor sai ca nu mai poate livra caci nu are de unde aproviziona bsutean. 
  Astfel firma noastra detine de obicei un stoc tampon de bustean pentru o luna de zile ca in caz ca apare o criza de bustean sa existe stoc in curte pana la rezolvarea problemei iar pana acum nu au fost crize pe piata busteanului care sa dureze mai mult de o luna.
   Pentru a putea tine preturile busteanului sub control, firma noastra participa la licitatiile organizate de Romsilva si cumpara masa lemnoasa fasonata atat in judetul Caras-Severin cat si in judetul Mehedinti (avem acest avantaj ca punctul nostru de lucru se afla la granita celor doua judete, importante la nivel national ca si paduri), si de asemenea firma noastra cumpara bustean si de la firme private care exploateaza masa lemnoasa pe picior (padure) pusa la dispozitie tot prin licitatie de Romsilva. Atat cand cumpara direct de la Romsilva sau de la firmele private firma noastra cumpara busteanul fasonat, scos din padure, din depozite sau cu pret adus in curte (cum e cazul majoritatii firmelor private).
   Astfel, conform principiilor care raman valabile inca de la infiintare, firma noastra nu "intra in padure" pentru a taia busteanul ci prefera sa il cumpere dupa ce a fost taiat si scos din padure ori de catre Romsilva ori de catre firmele acreditate de Romsilva prin licitate, pentru a evita astfel un mediu destul de greoi si ostil pentru ceea ce inseamna o afacerea moderna din zilele noastre.
   In timp am reusit deci sa ne adaptam intr-o zona de mijloc intre o piata de clienti moderni, exigenti, ce vor marfa de calitate, repede si la timp si o piata de aprovizionare bustean total invechita ca si principii de functionare, modul de percepere a clientului, capitalismului si economiei de piata. Cel mai mare succes a fost de fapt ca am reusit nu numai sa supravietuim si chiar sa crestem de la an la an aici la mijloc intre furnizori si clienti care sunt ca si mentalitate la doua poluri opuse.

Viziunea noastra asupra padurilor si a exploatarii lor...
   "Padurea este o resursa regenerabila si infinita de bustean daca este respectata iar busteanul este taiat cand trebuie si cum trebuie!" - Ciurca Sorin, Dir. Comercial MOUTARDI SRL.
Firma noastra, isi selecteaza atent si riguros furnizorii pe baza unor principii care se respecta cu strictete inca de la infiintarea firmei noastre:
- nu cumparam bustean de la firme care vand la negru sau exploateaza defectuos si imoral padurea.
- nu cumparam bustean de la firme care nu sunt capabile sa furnizeze bustean pe tot parcursul anului.
- nu cumparam bustean tanar. Busteanul procesat este cel care a atins maturitatea si care urmeaza sa pice.
Exploatarea forestiera trebuie sa se faca pe baza unor principii morale cum ar fi modul de taiere selectiva a padurii : copacii maturi, la finele vietii sunt taiati iar copacii tineri (la mijlocul vietii) sau puietul este evitat si lasat sa creasca. Dupa o perioada se revine iar copacii la mijlocul vietii ajung sa fie maturi, puietul ajunge sa fie la mijlocul vietii iar in locul lui apare alt puiet. Astfel, lasand padurea sa regenereze natural si taind doar copacii catre finele vietii care urmeaza sa pice, se asigura o resursa de bustean infinita fara a afecta volumul de masa lemnoasa efectiva din paduri. Intr-o anumit interval de timp, din padure nu trebuie taiata mai multa masa lemnoasa decat capacitatea efectiva a padurii de a regenera in acel interval timp iar masa lemnoasa care trebuie taiata este cea care daca nu s-ar taia, oricum s-ar pierde. Spre exemplu, in judetul Caras-Severin (principala noastra zona de aprovizionare), acest principiu simplu s-a respectat atat de catre Romsilva cat si de catre firme in mare parte, iar volumul masei lemnoase din padurile acestui judet (conform datelor Romsilva) in decursul anilor a crescut in timp ce in multe alte judete a scazut).
- ne-am marit capacitatea maxima de productie in functie de cat bustean ca si cota parte ne poate oferi piata din zona.
Portofoliul nostru de clienti, utilajele, personalul, modul de productie etc. sunt ajustate in functie de volumul maxim de bustean pe care firma noastra il poate aproviziona fara ca sa fie nevoita/fortata sa incalce principiile de mai sus.

Inca de la inceputuri si pana acum omul s-a folosit de lemn pentru a supravietui si evolua. Sunt o multitudine de produse din lemn pe care toti le folosim in viata de zi cu zi. Firmele care folosesc o resursa naturala (busteanul) ca sa ofere consumatorilor produse din lemn trebuie sa inteleaga niste principii de corectitudine si moralitate care sa duca la un echilibru in relatia omului cu padurea. Daca acele principii se respecta, se creaza un cadru armonios de colaborare intre om si padure iar daca ele nu se respecta, se poate ajunge la un dezastru pentru ambele parti.