Societatea noastra are in dotare un uscator industrial modern, de mare capacitate si ofera servicii de uscare lemn de inalta calitate.
Uscatorul nostru industrial:
- are 280 mc. volum
- usuca marfa pentru 2 camioane pe sarja
- face uscare controlata tehnologic
- are 5 senzori de temperatura
- are 2 senzori de umiditate
- are un controler care gestioneaza ventilatoarele
- are un alt controler care "citeste" umiditatea de afara si furnizeaza date utile primului controler
- are un al treilea controler care furnizeaza informatii intr-o baza de date pe un server de unde se pot exporta statistici in format PDF
- are capacitatea de a transmite de pe toate cele 3 controlere alarme pe email sau prin sms
Uscatorul este destinat in principal uscarii produselor proprii dar firma noastra il ofera si spre inchiriere atunci cand ii ramane capacitate libera.
De obicei clientul opteaza pentru unul din cele trei nivele de umiditate de mai jos:
- zvantare : produsele sunt uscate pana la o umiditate de 25-30%
- semiuscare : produsele sunt uscate pana la o umiditate de 19-24%
- uscare : produsele sunt uscate pana la o umiditate de 14-18%
Ca si durata, in functie de nivelul de uscare dorit, procesul de uscare tehnologizata poate dura intre 3 si 14 zile. Timpii de uscare difera si in functie si de categoria de produse. Spre exemplu, pentru a ajunge la o umiditate de 18% la paleti uscarea se face in 8-10 zile, la cherestea in 12-14 zile si la lemn de foc poate dura pana la 20 de zile uscarea unui sarje complete.
Uscarea produselor se face in mod programat si automatizat:
- In cazul in care uscarea lemnului se face prea repede (fortat), lemnul crapa. Prin uscarea controlata pe calculator, in functie de umiditatea din lemn, umiditate aer incinta si umiditate aer exterior, caldura din uscator este mentinuta pana in pragul in care lemnul ar ajunge sa crape. Acest lucru este foarte important mai ales in cazul cherestelei unde uscarea trebuie facuta in asa fel in cat cheresteaua sa nu crape in timpul uscarii. Crapaturile apar de obicei atunci cand lemnul este incalzit prea tare iar seva din lemn iese fortat, creand astfel crapaturile (fisurile) dintre fibre.
- In cazul in care uscarea lemnului se face prea lent si/sau fara controlul automatizat al umiditatii si a ventilarii din incinta, exista riscul ca lemnul sa mucegaiasca pe parcursul uscarii. Uscarea controlata ia in calcul umiditatea aerului din interior, a aerului din exterior, a temperaturii aerului din interior si le controleaza in asa fel in cat sa se obtina cel mai bun timp de uscare cu conditia ca lemnul sa nu mucegaiasca.
- De asemenea, uscarea lemnului in uscatorul nostru industrial se face diferit si in functie de esenta lemnului. Pentru fiecare esenta in parte calculatorul urmeaza scheme de uscare diferite pentru a atinge parametrii optimi: timpi de uscare vs. calitatea dorita.
Astfel, folosind uscarea tehnologica, se obtine cel mai rapid timp de uscare fara ca lemnul sa crape sau sa mucegaiasca (dupa caz).
La cererea clientului, dupa uscare, putem emite actele necesare care sa ateste uscarea facuta, inclusiv grafice care arata evolutia temperaturii si umiditatii atat in uscator cat si in lemn pe toata perioada uscarii.